Rozhovor s Danielem Rajnochem pro Ekonomický magazín

Zpřístupňujete investice do nemovitostí všem prostřednictvím zabezpečených technologií blockchainů. Můžete nám to více přiblížit?  

Investbay umožňuje investovat do reálných aktiv bez starosti s jejich vlastnictvím. Můžete tak získat podíl na nemovitosti, který se zhodnocuje stejně jako daná nemovitost. Zároveň se staráme o jejich ekonomický provoz, aby tyto nemovitosti generovaly kontinuální příjem z krátkodobých i dlouhodobých pronájmů.

Byli jste vybráni mezi 7 účastníků pitchingové soutěže Mastercard Fintech Engage v Praze v březnu 2023. Co to pro vás znamená? Kam vás to posunulo? 

Bylo pro nás uspěchem být vybráni z více než stovky firem. Ukazuje to, že jdeme správným směrem. Díky MC Fintech Engage jsme mohli naši propozici představit širšímu odbornému publiku, získat jejich zpětnou vazbu. 

Jste první platforma investic do nemovitostí, která nabízí maloobchodním investorům ziskovost i likviditu prostřednictvím tokenizace. Co je tokenizace a v čem je unikátní? 

Tokenizace je vytvoření tokenů a přiřazení jim nějaké specifické hodnoty, v našem případě to reprezentuje podíl na výnosech z  investované nemovitosti. Přímo technologie sama není ale tolik důležitá, primární je to, co nám umožňuje investorům nabídnout. Nákup malých podílů a následná převoditelnost, která zajišťuje lepší likviditu.

Platforma InvestBay konečně otevírá nemovitost jako investiční příležitost pro všechny. Je to skutečně pro všechny? Jaký je základní či minimální vklad? 

Minimální výše investice je 500 EUR. Lidé si mohou vybrat, která z investičních příležitostí se jim líbí, a která bude lépe diverzifikovat jejich portfolio. Je to investice pro všechny, díky této příležitosti si lidé  mohou rozložit své investiční portfolio, do kterého tak může jednoduše spadat už i nemovitost.

Rozdělením nemovitosti na akvizitelné tokeny mohou maloobchodní investoři těžit z vyšších výnosů a nižších rizik nemovitostí, a přitom si stále udržují likviditu prostřednictvím vyhrazeného zařízení pro platební karty. Jak to tedy funguje? 

K investici bude vydávaná platební karta. Její disponibilní zůstatek bude dán jak příjmy z dané nemovitosti, tak možností si krátkodobě půjčit proti podílu na nemovitosti. 

O jaké druhy nemovitostí se zajímáte? Po jakých je největší poptávka? 

Zajímáme se o nemovitosti pro dlouhodobé nájmy, tak i pro krátkodobé pobyty v turisticky atraktivních lokalitách.

Zabýváte se jen českým trhem či globálně? Kde všude? 

Spuštění bude jako první v České republice, české nemovitosti pro české investory. Aktuálně již vyhledáváme i zahraniční nemovitosti, po čemž vidíme dnes poptávku. V plánu je pak expanze i na další (nejen) evropské trhy a nabídka investic pro tamní spotřebitele.

Domácí úspory v hodnotě mnoho bilionů euro jsou svázány buď na nízkých nebo žádných úrokových bankovních účtech. Je to vhodná forma investice i jako zabezpečení se do důchodu? 

Nemovitosti obecně vykazují dlouhodobý stabilní růst bez krátkodobých extrémních výkyvů. Věříme, že tak tvoří vhodnou součást portfolia pro investory, kteří mají dlouhodobé investiční uvažování, zároveň se nechtějí o nic moc dalšího kolem svojí investice starat.  

Pomáháte také vzdělávat a budovat prosperující komunitu globálního investorů. Jak se může jedinec stát globálním investorem? Co je k tomu zapotřebí? 

V našem pojetí to znamená možnost se zapojit a investovat i do nemovitostí v zahraničí, které budou v nabídce brzy následovat. Španělsko, Portugalsko, Rakousko či Dubai, to jsou země, kde aktuálně vyhodnocujeme příležitosti a výnosy a některé z nich nabídneme. 

Věříte, že změníte způsob, jakým se lidé dívají na vlastnictví nemovitostí, takže již nemusí být prodávány a kupovány celek. Kdo tedy bude skutečným majitelem nemovitostí? A kdo se bude rozhodovat, o ně se starat a udržovat? A co například zápisy do katastru nemovitostí? Budou vlastníci anonymní? 

Majitelem nemovitosti v katastru jsme my. My se o nemovitost staráme po celou dobu investice, zajišťujeme její ekonomický provoz, nájemníky, a vše s tím spojené okolo. To je také naše hlavní expertíza a zkušenost. Díky tomu každý investor může se svým podílem nakládat individuálně bez nutnosti se dohodnout s ostatními investory. To se liší od situace, kdybyste na sebe měli psanou nemovitost přímo společně s další stovkou spoluvlastníků.

Nenastanou brzy problémy, pokud bude více vlastníků nemovitostí?

Bezpečí a jistota realit je pro investory zajištěná pomocí zástavního agenta, což je smlouva mezi námi a advokátní firmou, která má zástavu. Advokát v případě že by došlo k problému má jeden hlavní úkol, nemovitost prodat a peníze s investory vypořádat.

Jste úspěšným podnikatelem a vizionářem. O čem ještě sníte? 

Investbay je nyní hlavním snem i realitou, kterou žiji. Cílem je udělat úspěšnou a globální investiční službu, která klientům vydělá peníze. Zároveň u toho vybudovat velkou komunitu, tak abychom mohli dosáhnout na velké a zajímavé příležitosti, a kromě jednotlivých apartmánů mohli investovat třeba do celého resortu nebo i ostrova. 

Děkuji za rozhovor. 

Zdroj: Rénata Lucková, e-news.cz
 

Wau, toto je tak super článek, že ho hned musím sdílet. 

Kam investovat s InvestBay?

Royal Marbella Golf Resort

Royal Marbella Golf Resort